Wanneer is een kind oud genoeg voor een mobiele apparaat?

Kinderen krijgen hun eerste mobieltje op een jonge leeftijd en we zien dat deze leeftijd steeds daalt. Er zijn kinderen die al vanaf hun achtste jaar een smartphone hebben terwijl andere kinderen dit op veel jongere leeftijd krijgen. Vele kinderen krijgen hun eerste mobiel voordat ze naar de middelbare school gaan, maar welke leeftijd is eigenlijk geschikt voor de eerste telefoon.

Waarom willen kinderen een mobiele telefoon

Veel kinderen gebruiken een mobiel voor entertainment, om spelletjes te spelen en om sociale contacten te onderhouden. Kinderen maken ook steeds meer gebruik van de camerafunctie van hun mobiel om foto’s te maken en sturen deze door naar hun vrienden op social media. Ze willen ook allerlei accessoires hebben voor hun mobiel zoals apple accessoires en e-reader hoesjes. Kinderen willen ook met hun mobiele telefoon ouders bereiken en maken heel veel gebruik van social media, Whatsapp, Snapchat en FaceTime.

Het belang van een mobiele telefoon

Een mobiele telefoon is geen speelgoed en je moet dus zuinig er mee omgaan. Op de basisschool gebruiken de kinderen geen mobiele telefoon in de klas totdat ze naar de brugklas gaan. Op de middelbare school is een mobiele telefoon onmisbaar want daar gebruiken bepaalde scholen een app voor informatie over roosterwijzigingen of uitval van een lesuur. Ook wordt tijdens de lessen vaker de mobiele telefoon actief ingezet als er bijvoorbeeld informatie moet worden opgezocht op het internet. De kinderen kunnen met hun mobiele telefoon al dan niet online communiceren over de lessen of het maken van huiswerk of over gemaakte afspraken. Het is niet fijn als de hele klas deelneemt in een WhatsApp- groep en jij niet kunt meedoen omdat je geen mobiele telefoon hebt. Daarnaast is het fijn als kinderen altijd bereikbaar zijn voor hun ouders of andersom.

Waarom geen mobiel op heel jonge leeftijd

Het hebben van een mobiele telefoon werkt verslavend. Kinderen hebben nog geen verantwoordelijkheidsgevoel waardoor de mobiele telefoon makkelijk gestolen kan worden. Kinderen zijn ook erg leergierig en willen graag nieuwe dingen ontdekken waardoor de toegang tot ongewenst materiaal een groot risico is en niet bevorderlijk is voor de opvoeding.

Controleer de telefoon van je kind

Aangezien een mobiel verslavend kan werken op het kind is het goed als je regelmatig nagaat wat jouw kind uitvoert in zijn of haar mobiel. Bij een kind van de basisschool is het stukken makkelijker om in zijn of haar telefoon een kijkje te nemen. Bij een puber wordt het wat lastiger omdat het kind ook behoefte heeft aan privacy en daar ook recht op heeft. Als er geen goede reden is om in het mobiel een kijkje te nemen kun je dat beter nalaten. Een andere mogelijkheid is om samen te kijken.

De elektromagnetische straling van een mobiele telefoon kunnen schadelijk zijn. Wanneer iets warmer wordt, wordt de straling sterker en als je cellen door zo een straling worden opgewarmd dan bestaat het risico dat er iets in het weefsel kan veranderen of zelfs in het DNA. Bij het gebruik van een mobiele telefoon moeten daarom bepaalde regels in acht worden genomen zoals niet slapen met je telefoon naast je hoofd of onder je kussen. En pas als een kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt, kan het verantwoordelijk omgaan met een mobiele telefoon.