Tuintegels

Een mooi aangelegde tuin kan de waarde van de woning verhogen. Sowieso staat een goed onderhouden tuin veel beter bij je woning dan een tuin die slecht is onderhouden. Onderdelen van een tuin zijn bijvoorbeeld een gazon, planten- en bloemenbordes en een terras. Het terras en de bestrating in de rest van je tuin moeten uiteraard goed en strak aangelegd worden, wil het een mooi onderdeel van de tuin vormen. Maar niet alleen dat, ook de keuze voor je tuintegels speelt een heel belangrijke rol voor het aanblik van je tuin. De keuze van een bepaald soort tuintegel moet je vooral laten afhangen van de mate van gebruik. Het is natuurlijk onzinnig om fraaie natuursteentegels aan te leggen op de oprit of saaie en lelijke tegels op een terras waar je veel gebruik van maakt.

Soorten tuintegels

Je hebt een hele grote keuze uit de verschillende soorten tuintegels. Eventueel kun je ook verschillende materiaalsoorten met elkaar combineren. Kijk naast de wijze van gebruik van de tuintegels ook naar de stijl van je tuin. Heb je een romantische tuin of juiste een heel moderne tuin? Hier kun je de soort tuintegels op aanpassen. Enkele van de meest bekende soorten tuintegels:

Betontegels
Ben je op zoek naar een tegel die er strak uitziet, maar ook erg stevig moet zijn, omdat je deze bijvoorbeeld voor de oprit wilt gebruiken? Kies dan voor betontegels. We kennen betontegels ook wel van de klassieke trottoirtegels, maar ze zijn ook in strakkere modellen te koop en in andere afmetingen. Een ander groot voordeel is dat betontegels relatief goedkoop zijn. Voor weinig geld kun je desnoods je hele tuin bestraten met betontegels. Houd wel rekening met het onderhoud. Betontegels kunnen na verloop van tijd verkleuren en algen aantrekken, maar hier zijn speciale middelen voor.

Natuursteen tegels
Ga je voor een luxe en duurzame uitstraling van je tuin, kies dan voor natuursteen tegels. De tekening van natuursteentegels zijn stuk voor stuk verschillend, je hebt dus gegarandeerd unieke tegels. Met natuursteentegels bevind je je wel in het hogere segment. Deze tegels zijn dan ook flink duurder. Er zijn verschillende steensoorten die je voor natuursteen tegels kunt gebruiken, zoals graniet, marmer, leisteen of kalksteen. Vooral grote natuursteentegels zijn erg populair voor bijvoorbeeld een terras.

Klinkers
Klinkers kennen we vooral van stadscentra. Die worden aangelegd om het centrum een authentieke uitstraling te geven. Het zijn kleine gebakken tuintegels die een klein beetje hobbelig zijn. Ze zijn erg sterk en zelfs wanneer ze beschadigd raken, behouden ze de authentieke look. Klinkers zijn ideaal om in een patroon te leggen met diverse kleuren. Hierdoor kun je je tuin heel persoonlijk bestraten op de wijze die jijzelf leuk vindt.

Technieken voor bewerkte tuintegels

Je kunt de uitstraling en werking van je tuintegels aanpassen met diverse technieken. Zo kun je kiezen voor getrommelde stenen. Getrommelde tegels hebben een nostalgische uitstraling en lijken erg op de klinkers, met hier en daar een kleine beschadiging. Wil je juist mooie glanzende tuintegels, kies er dan voor om je tegels te polijsten. Is het belangrijk dat de tegels bij regenachtig weer niet glad worden? Dan kun je de tuintegels zandstralen. Ze worden dan ruw gemaakt, zodat je er niet over uit kunt glijden.