MKB aandelen kopen? Zo doe je dat!

Als ondernemer zoek je ook naar manieren om je geld te laten groeien. Dit doe je door in je bedrijf te investeren, maar ook door in andere bedrijven te investeren. Als je dus wat geld over hebt, kan je overwegen om MKB aandelen te kopen. Ik heb dit een aantal jaren geleden gedaan en dit is mij goed bevallen. Mijn investering heeft zich naar alle tevredenheid vermeerderd en ik raad iedere andere ondernemer aan om ook MKB aandelen te kopen.

Wat zijn MKB aandelen?

MKB aandelen zijn aandelen in het midden en klein bedrijf. Middels een MKB participatiefonds beleg je in een gespreide portefeuille van 12 tot 16 MKB-ondernemingen. Hiermee bereik je met je belegging een sectorbrede spreiding. Het totaal beoogde belegd volume van de MKB portefeuille bedraagt € 40.000.00. Door MKB aandelen te kopen, help je andere MKB bedrijven te groeien en wordt je hier zelf ook beter van. Een win-win situatie dus. Dit zijn de kenmerken die horen bij MKB aandelen:

  • Geprognosticeerd rendement 14,9% op jaarbasis
  • De investering wordt gespreid over 12 tot 16 MKB-ondernemingen
  • Mogelijkheid tot tweemaal jaarlijks dividenduitkering
  • Aanvullende zekerheidsrechten
  • Verwachte looptijd 7,5 jaar
  • Minimum deelname vanaf € 100.000
  • Beoogde uitgiftesom € 10.000.000

Hoe koop je MKB aandelen?

Je koopt MKB aandelen bij een participatiefonds.  Zo kan je je online inschrijven om MKB aandelen te kopen. Dit kan je als persoon, maar ook als rechtspersoon doen. Zo kan je je eigen bedrijf gebruiken om MKB aandelen te kopen. Je betaald 2% emissiekosten per aandeel en bij afname vanaf 20 aandelen betaal je geen emissiekosten. Bij afname vanaf 15 aandelen krijg je ook nog een 1,5% incentive fee, vanaf 20 aandelen 2,25% incentive fee en bij afname van af 25 aandelen 3.25% incentive fee. De incentive fee wordt eenmalig uitgekeerd na certificering van de aandelen.

Waarom MKB aandelen?

De grote vraag is: Waarom zou je voor MKB aandelen gaan?

De Nederlandse overheid legt de focus op het stimuleren van het MKB in Nederland. Daardoor kunnen wij tegenwoordig investeren in het MKB. Dit is uiteraard niet zonder risico, maar toch is dit een vrij veilige manier van investeren. Doordat een participatiemaatschappij de investeringen verspreidt over diverse sectoren, heb je sterke zekerheden. Ook is het geboden rendement erg aantrekkelijk ten opzichte van andere aandelen. Het is natuurlijk wel verstandig om je eerst goed te laten informeren en geen geld te investeren die je niet kunt missen! Maar uiteindelijk maak je met MKB aandelen, de positie van andere MKB bedrijven ook steviger. Iets wat voor iedereen voordeel oplevert uiteindelijk.