Jukebox – oorsprong van een bijzonder muziekapparaat

Heerlijk dansen en compleet uit je dak gaan. Geen ander muziekapparaat lokt dat zo uit als de Jukebox. Door de jaren heen is de Jukebox erg populair gebleven. Ondanks dat veel mensen het apparaat associëren met de jaren ‘50, bestaat dit bijzondere muziekapparaat al langer. Ontdek daarom vandaag hier de oorsprong van dit apparaat waar altijd van die heerlijke beats en tunes uit komen. Het is tijd om de Jukebox in de spotlight te zetten. Dus ben jij benieuwd naar de oorsprong van dit bijzondere muziekapparaat? Lees dan gerust verder en ontdek alles wat er te weten valt over de Jukebox!

Populair vanaf 1920 en erna

Het is lastig om precies te zeggen wanneer de eerste Jukebox gemaakt was. Wat wel bekend is, is het feit dat aan het einde van de negentiende eeuw de eerste prototypen ontstonden. Vanaf 1920 is dit bijzondere muziekapparaat enorm gestegen in populariteit. Desondanks bleef de productie van dit soort apparaten op een laag niveau. De reden hiervoor is te vinden in de omstandigheden van Amerika op dat punt in de geschiedenis. Er was sprake van de drooglegging en de beurscrash. Mensen hadden niet veel geld en weinig redenen om te dansen op heerlijke tunes die uit een Jukebox kwamen.

Ontstaan diverse typen van de Jukebox

De gloriedagen van de Jukebox gingen door tot in de jaren ‘50. In die periode beleefde de Jukebox een bijzondere periode. Er ontstonden namelijk varianten waarbij een prachtige verlichting ingebouwd zat in het muziekapparaat. Deze apparaten waren 78 toeren Jukeboxen. Kort na deze periode brak de meer industriële look door. De makers van het muziekapparaat keken naar Zweden voor inspiratie en kwamen met een 45 toeren Jukebox die veel accenten van chroom had. De populariteit van deze variant duurde tot de jaren ‘60. Toen daalde de belangstelling voor deze muziekapparaten merkbaar.

Retro is wederom iets dat hot is

Wees niet getreurd. Het duurde wel een tijdje voordat het muziekapparaat zijn plekje in de nieuwe samenleving vond. Gelukkig is het apparaat later weer herontdekt, als het ware. Retro is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Steeds meer mensen verlangen naar een stukje nostalgie, een stukje dat hen doet denken aan een tijd waarin alles simpeler leek. Doordat retro weer een hot item is, heeft dit oude muziekapparaat ook weer een tweede leven gekregen. Hierdoor zie je steeds vaker zo’n apparaat weer staan in restaurants die bijvoorbeeld een jaren ‘50 diner imiteren. Dat is niet alleen erg leuk, het is tevens een mooi excuus om weer lekker te gaan swingen en dansen.