Hou je rug recht met de ergonomische bureaustoel!

Wat veel mensen niet weten, is dat hun rugklachten veroorzaakt kunnen worden door hun eigen bureaustoel op werk, of thuis. Meer dan acht uur per dag zitten we op deze stoelen, wat een enorm effect heeft op je rug, benen, schouders en nek. Veel mensen komen uiteindelijk bij een chiropractor of fysiotherapeut terecht. En dat had voorkomen kunnen worden; met een ergonomische bureaustoel.

Wat betekent ergonomisch?

‘Ergo’ is oud-Grieks voor werk, en ‘Nomos’ voor wet. Dit woord stamt af uit de oud Griekse tijd, en het hield in dat de gezondheid van de werknemers van een bedrijf verzekerd moest worden.
Ergonomie is de wetenschappelijke studie naar de relatie van mens tot zijn omgeving. “Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen dat het de veiligheid, gezondheid en comfort van de mens bevordert.” Zo staat het in het Nederlandse woordenboek. En het begint allemaal met een ergonomische bureaustoel.

Bureaustoel.

Het begint met de zithouding. Gemiddeld brengen we 8,1 uur per dag zittend door, jongeren zelfs 10,7 uur op één dag. Dus de zithouding is erg belangrijk. Een ergonomische bureaustoel geeft genoeg steun in de rug, en zorgt dat je recht op zit. Lang voorover gebukt of in een gespannen houding zorgt er voor dat je spieren zich vast locken. Hierdoor krijg je last van klachten, zeker op de lange termijn. Ook kan de manier waarop je je voeten plaatst op de grond essentieel zijn voor rugklachten; zo zorg je met een benen over elkaar- houding dat je rugwervels draaien. Dit is heel slecht voor je rug. Met een ergonomische bureaustoel zit je op de juiste hoogte om je voeten recht onder je heupen los van elkaar te plaatsen. Waar veel bureaustoelen simpel en goedkoop zijn, geven ze weinig mee. Flexibiliteit en verstelbaarheid is erg belangrijk bij ergonomische bureaustoelen! De stoel moet kunnen meegeven met het lichaam, maar genoeg steun bieden aan de rug. Ook zorgt een ergonomische bureaustoel voor spieractivatie, zodat het lichaam minder belast wordt. Denk aan een soepele, licht verende zitting.

Extra motivatie.

Voor werkgevers al helemaal de doorslaggevende factor; door het comfort van de stoel in combinatie met de spieractivatie, wordt de concentratie verhoogt. Dit zorgt voor een hogere focus, motivatie, en daardoor werkprestaties. Zo zie je dat een ergonomische bureaustoel kan bijdragen aan betere resultaten op werk! Men zit beter, heeft geen last van klachten, en kan zich goed concentreren op de taken die voor ze liggen. En dit allemaal door een ergonomische bureaustoel!