Goederen exporteren naar Duitsland

Duitsland onze belangrijkste handelspartner

Doordat Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland is, is het zowel voor grote als voor kleinere ondernemingen interessant om als exporteurs te gaan werken. Voordat je hiermee begint, is het goed om te weten wat er allemaal bij komt kijken om goederen te exporteren naar Duitsland. Heb je hulp nodig? Schakel dan exportadvies in.

Wat is nodig om goederen te exporteren naar Duitsland

Om te beginnen heb je enkele documenten nodig om te mogen vervoeren. Deze moet je kunnen laten zien bij de Douane. De documenten die je nodig zou kunnen hebben zijn de volgende:

  • ATA-carnet
  • Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin)
  • EUR.1 / EUR-MED
  • Legalisatie / Certificering

Om te weten welke documenten je precies nodig hebt, is het verstandig om daar zelf even uitgebreid in te duiken. Zo komt het namelijk niet vaak voor dat je het eerst genoemde document nodig hebt omdat dit voornamelijk gaat om tijdelijke invoer van goederen.

Het Certificaat van Oorsprong (Certificate of Origin), het woord zegt het eigenlijk al, bewijst waar een product vandaan komt.

Doordat de Europese Unie met enkele landen en groepen vrijhandelsakkoorden heeft afgesloten, kan het zijn dat je voor bepaalde goederen kortingen krijgt. Of bijvoorbeeld een vrijwaring van de invoerrechten. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je het EUR.1 / EUR-MED document nodig. Het laatste document, het Legalisatie / Certificering document, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je buitenlandse klant weet dat het document wat je getekend hebt rechtsgeldig is.

Welke goederen kun je het beste exporteren?

Goederen exporteren naar Duitsland is dus helemaal niet zo’n slecht idee. Zeker als je denkt aan goederen zoals:

  • groenten en fruit
  • Organische chemische producten
  • Elektrische apparaten
  • Toestellen voor telecommunicatie
  • Diverse fabrikaten

Met deze goederen zit je behoorlijk goed. Groenten en fruit zijn als het gaat om omvang het meest belangrijkste export product van Nederland naar Duitsland. Dit gaat dan voornamelijk om verse groenten en fruit, noten en zaden. De groei van de cijfers van deze productgroep is stabiel en blijft nog steeds.
We brengen dus de gezonde dingen naar Duitsland en Duitsland daarentegen levert ons weer wat mooie importauto’s op. Maar dat is een ander onderwerp.

Nog een paar tips wanneer je gaat exporteren naar Duitsland

Tip 1: De voertaal in Duitsland is Duits. Ze stellen het dan ook zeer op prijs wanneer je in de Duitse taal de gesprekken voert. Engels is redelijk uit den boze. Duitsers zijn perfectionistisch en zijn om deze reden wat terughoudend Engels te spreken.
Tip 2: Blijf formeel. In Duitsland is de werksfeer een stuk formeler dan bij ons. Tutoyeren dus liever niet. Als je in een wat jonger bedrijf komt, dan kun je dit misschien op den duur gaan doen.
Tip 3: Ken de keuken! Duitsers houden van lekker eten en kunnen het waarderen wanneer jij ook weet waar zij van houden. En een lekker glas bier bij de lunch is natuurlijk nooit weg.

 

Bron: IBD.today