Gevelrenovatie bij monumentale panden

Bezit u een monumentaal pand met een prachtige ouderwetse gevel? Dan bent u daar vast trots én erg zuinig op! U zult ongetwijfeld veel tijd en moeite steken in het onderhoud van de gevel van uw monumentale pand. Maar helaas zijn oude panden ook gevoelig voor gevelschade, in sommige gevallen door het lange bestaan zelfs extra gevoelig. Juist deze bijzondere gebouwen verdienen extra zorg en aandacht bij het herstellen van schade aan de gevel. Zoek daarom naar een specialistisch adviesbureau en uitvoerder voor grondig onderzoek, advies en reparatie van uw monumentale pand.

Waar moet een specialistisch adviesbureau en uitvoerder aan voldoen?

  • Kennis hebben van oude constructies zoals monumentale panden
  • Expertise op het gebied van analyses, onderzoek en bouwkundige berekeningen
  • Ervaring in en passie voor het authentiek herstellen van de buitenschil van gebouwen

Materialen en kleuren

Bij een monumentaal pand met scheuren in de muur of gevelproblemen is het van cruciaal belang om de juiste materialen te gebruiken voor renovatie. Het is immers de bedoeling dat de schade onzichtbaar hersteld wordt, om zo de schoonheid van een oud monumentaal pand te behouden. Een goede uitvoerder zal daarom zoveel mogelijk gebruik maken van de oorspronkelijke materialen, voor zover dit mogelijk is natuurlijk. Daarnaast zal hij over veel kleurkennis en –pigmenten beschikken om pasta’s, voegmiddelen en dergelijke in precies de juiste kleur te mengen. Op deze manier zullen de moderne materialen er dan authentiek uit komen te zien.

Onderhoud en preventie

Het voorkomen van gevelproblemen is natuurlijk beter dan het genezen ervan achteraf, dit is al helemaal het geval bij een authentiek monumentaal pand. Daarom is een goed onderhoud van groot belang. Een schone gevel bijvoorbeeld, zal minder snel scheuren vertonen dan een gevel die vol met mos, alg en begroeiing zit. Naast deze zichtbare factor is het van belang om ook de minder zichtbare risicofactoren in de peiling te houden. Denk hierbij aan een gevelinspectie eens in de zoveel tijd om te onderzoeken of de muurverankeringen nog in orde zijn. Of een funderingsonderzoek om eventuele verzakkingen tijdig te kunnen constateren. Maar in alle gevallen geldt, hoe eerder u erbij bent hoe minder schade er zal ontstaan aan uw monumentale pand.

 

Tip: kies altijd voor gecertificeerde vakmensen, zo bent u verzekerd van kwaliteitsborging en behoudt u de schoonheid van uw monumentale pand!