3 redenen waarom overstappen naar een onbekende energieleverancier veilig is

Op de energiemarkt zijn vele energieleveranciers actief. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken bij wie je klant wordt. Ga je voor een bekende of minder bekende leverancier? Wie waarde hecht aan ‘oud & vertrouwd’ gaat waarschijnlijk voor de grote gevestigde energieleverancier zoals Nuon of Essent. Terwijl minder bekende leveranciers net zo betrouwbaar zijn. Wij geven je drie redenen waarom je prima kunt overstappen naar een kleinere, onbekende energieleverancier.

  1. Een zakelijke energieleverancier krijgt niet zomaar een leveringsvergunning
  2. Nieuwkomers sluiten wellicht goed aan op je wensen
  3. Ook al gaat de leverancier failliet, je krijgt altijd gas en stroom geleverd.

De energieleverancier krijgt niet zomaar een vergunning

Als energieleverancier moet je eerst een leveringsvergunning hebben voor je de markt op mag. Die vergunning verstrekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder van de energiemarkt. Voldoet een bedrijf niet aan de strenge voorwaarden van de ACM dan krijgt hij ook geen vergunning. Enkele van die voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat een leverancier zijn administratie op orde moet hebben en staat geregistreerd bij een onafhankelijke geschillencommissie.

Niet alleen voor de leverancier van start gaat, maar ook tijdens zijn werkzaamheden is er goede controle. De ACM stelt onderstaande voorwaarden verplicht aan alle energieleveranciers:

  1. De leveringsplicht. Een leverancier is verplicht gas en stroom te leveren.
  2. De levering van gas en stroom moet betrouwbaar zijn.
  3. De leverancier mag alleen redelijke tarieven vragen en redelijke voorwaarden stellen.
  4. De leverancier heeft een informatieplicht naar de ACM toe als er binnen de organisatie grote wijzigingen zijn.
  5. De leverancier dient een modelcontract te hebben met variabele tarieven en voor onbepaalde tijd.
  6. Klachten moeten op een correcte manier afgehandeld worden. Dus zonder dat de klant hiervoor moet betalen.
  7. De energieleverancier is verplicht om de herkomst van gas en stroom te vermelden op het stroometiket.

Nieuwe leveranciers passen wellicht beter bij jou als ondernemer

Nieuwkomers op de energiemarkt kunnen beslissen om het totaal anders te doen dan de gevestigde energieleveranciers. Zo zijn er leveranciers die zich vanaf minuut één richten op duurzame energie. Stel dat jij een duurzame ondernemer bent dan vind je het wellicht belangrijk dat je gas en stroom zo groen en lokaal mogelijk is opgewekt. Zo’n minder bekende, maar tegelijkertijd duurzame leverancier sluit mogelijk beter aan op je wensen dan de oude, vertrouwde leveranciers.

Leuk feitje: jaarlijks doet non-profit organisatie WISE onderzoek naar de meest duurzame energieleveranciers van Nederland. Voor de zakelijke markt zijn dit grotendeels nieuwkomers die bij veel ondernemers minder bekend zijn. Zoals De Groene Stroomfabriek en Qwint.

Ook al gaat de leverancier failliet; je krijgt altijd gas en stroom

Alhoewel het bijna niet voorkomt, gaat er weleens een energieleverancier failliet. Onlangs overkwam dit EnergieFlex. Als klant hoef je je geen zorgen te maken. Stroom en gas wordt altijd geleverd bij je bedrijf, ook al gaat je energieleverancier faillliet. Een andere zakelijke energieleverancier neemt namelijk de levering over. Je krijgt vanzelf bericht welke leverancier de levering overneemt. Daarna beslis je zelf of je bij deze energieleverancier klant wilt blijven of toch liever switcht.

Gaat je voorkeur uit naar een andere energieleverancier zakelijk, gebruik dan voor het vinden van de scherpste aanbiedingen een online vergelijker. Zakelijke energieleveranciers tonen in een vergelijker hun beste aanbod dat je direct online kunt aanvragen.